Het heeft even geduurd maar uiteindelijk heb ik de mogelijkheid gekregen om bij Formocha een theeceremonie te ervaren. Toen ik belde voor de afspraak kon ik kiezen tussen een theeproeverij of een theeceremonie. Ik koos voor het laatste.

KENNIS VAN THEE

Vandaag is het dan eindelijk zover. Ik fiets richting de Brouwersgracht zonder verwachtingen, ik laat me vandaag verrassen. We worden ontvangen en kijken even rond in de winkel. Mijn oog valt op de interessante pu’erh thee collectie, de serviezen op de witte planken aan de muur en een grote collectie aan Chinese theeblikken gevuld met hoe kan het ook anders thee. Bepaalde theenamen komen mij bekend voor en andere theenamen wekken grote interesse bij mij op en ik word hier vrolijk van. Verder is er in iedere hoek van de winkel wel iets interessants te vinden. Zo staan op de eerste verdieping allemaal Engelstalige en Chinese boeken over thee.

Over thee boeken gesproken, in Nederland zijn er niet veel kwalitatieve boeken over thee te verkrijgen. Daarbij hebben natuurlijk altijd nog google, maar wat kun je wel of niet als de waarheid aannemen? Niet iedereen schrijft een boek maar wel iedereen kan informatie online zetten, zelfs ik. Dat is dan ook de reden dat ik het fijn vind om in Amanda haar “bibliotheek” rond mag neuzen.

Ergens beneden op de grond zie ik ook nog een potje met gebruikte theebladeren staan met een waxinelichtje eronder. Ik denk bij mijzelf, waarom ben ik nog niet op dit idee gekomen. Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben krijg ik een whatsapp berichtje van een vriendin dat ze het “idee” gelijk in werking heeft gesteld.

CHINESE THEE CEREMONIE

Nadat de eerste indrukken bij ons binnen zijn gekomen krijgen we op de begane grond een kopje thee aangeboden met een koekje erbij. Het is een licht geoxideerde oolong thee, de tie guan yin. We genieten en praten even bij voordat de “echte” theeceremonie gaat beginnen.
Vervolgens gaan we naar de eerste verdieping waar de opstelling voor de gong fu cha ceremonie ook wel bekend als Chinese theeceremonie klaar staat. Veelal porselein en ander aardewerk met ronde vormen, al snel wordt duidelijk dat er over de hele opstelling goed is nagedacht. Alles heeft een functie, is geordend neergezet en straalt rust uit. Er wordt secuur en netjes te werk gegaan. Tijdens de theeceremonie vertelt Amanda interessante wetenswaardigheden en dingen die heel logisch zijn maar waar we niet altijd bij stil zijn. Zo neemt de theemeester het eerste slokje thee en daarna mogen de gasten pas proeven. Het kopje drink je in 3 slokken leeg en je verspilt vooral geen water. In Nederland is het normaal dat drinkwater uit de kraan komt alleen is dit niet altijd en overal in de wereld vanzelfsprekend. Voor de theeceremonie serveert Amanda ons een oorlong die langer is geoxideerd dan de tie guan yin die we proefte bij binnenkomst, deze thee doet mij denken aan de “da hong pao”. Amanda geeft toe dat “da hong pao” thee lijkt op de thee die we drinken. We drinken mountain rock tea een thee afkomstig uit dezelfde provincie alleen is het lichter en bloemiger dan de “da hong pao” vertelt Amanda. Al zou ik de verschillen willen proeven, denk ik dat ik ze het beste naast elkaar kan proeven. De thee wordt twee keer opgeschonken en daarna sluit ze de gong fu cha ceremonie af.

GONG FU CHA SKILLS

Is het nu al afgelopen? Zeker niet! Nu is het aan mij om te de gong fu cha ceremonie te houden. Het begint al lekker als ik (zoals gewoonlijk) links en rechts weer eens door elkaar haal, et voilà daar gaat de rust en orde. Het is fijn om het proces van gong fu cha weer te doorlopen en de logica te ervaren. Het is namelijk alweer 1,5 jaar geleden dat ik in China woonde. In de tussentijd heb ik nog wel een gong fu cha ceremonie bij Madame Yu Hui Tseng in Parijs en bij Ann Vansteenkiste in Brugge mogen ervaren, desalniettemin is dit op één hand te tellen.

Nadat ik de gong fu cha ceremonie heb afgesloten geef ik de rol van gong fu cha meester over aan Heleen, wat haar goed af gaat. Het is een inspirerende ervaring wat voor veel nieuwe inzichten zorgt. Dus bij deze, als je Chinese thee waardeert, er meer over wil weten, de Chinese ritualen wil ervaren of ben je gewoon nieuwsgierig geworden. Bij de theewinkel Formocha aan de brouwersgracht ben je aan het goede adres.