Gele thee

Enige resultaat

Gele thee

Gele thee is een zeldzame theesoort. Zo zeldzaam dat het voor velen een onbekende is. Onbekend maakt onbemind gaat echter niet op voor deze zachte pracht. Met zijn subtiele en zoete smaak verdient hij meer podium. De licht gele, gouden kleur van de vochtige theeblaadjes zegt eveneens dat deze thee mag opvallen naast alle andere thee afkomstig van die ene zelfde verrukkelijke theeplant, Camellia Sinensis. Tijdens de Chinese Tang dynastie (618-908) snapten ze dit en zou het een Tribute Tea zijn geweest, de hoogste kwaliteitsthee om aan je keizer cadeau te doen. Dus mocht je iemand in je familie, vriendenkring of zakennetwerk op gepaste wijze willen eren..

Het productieproces van gele thee lijkt op dat van groene thee. “Lijkt”, omdat het proces bij gele thee doorloopt, waar het bij groene thee stopt. Bij gele thee volgt er een extra stap in het productieproces die in de Chinese mond als ‘men huang’ klinkt, ook wel ‘moist heating’ of geel stoven. Na het drogen van de theebladeren, worden de blaadjes langzaam gestoomd, voordat ze onder een vochtige doek op de droogoven worden gelegd. De theeblaadjes beginnen te zweten en het vocht van het doek slaat terug op de thee en wordt opgenomen in de smaak. Deze eigen bereiding maakt gele thee geel en ontzettend de moeite waard.