Lente. Al even straalt het buiten. De gele bol hangt op z’n plek. Omlijnt door het helderblauwe canvas. De groene sprieten steken uit. En kleur voegt natuur toe met zijn planten en bloemen. Ook onze lentebijtjes ontwaken en gaan al zoemend bij de bloemen op bezoek. Soms zijn het wel 3000 bezoekjes per dag.

THEE IN DE LENTE

Dan thee.. om de lente mee naar binnen te halen. Niets is lekkerder dan in de winter de grootste mok in je collectie te pakken en ‘m met je handen stevig beet te pakken om die warme slok thee voor je te winnen. Echter.. met de lente in je bol wordt de thee in je kop er niet minder om. Een frisse omgeving met een fijne thee voelt vernieuwend en positief. Bovendien kan warme thee er verrassend genoeg voor zorgen dat je koel blijft. De warmte activeert je receptoren in je mond en keel, die vervolgens een seintje geven aan je lichaam om te gaan zweten. Voilà, je lichaam koelt af.Kopje lente thee drinken in de theetuin van Mevrouw Cha

BLOEMEN EN KRUIDEN

Op je eigen menukaart op een willekeurige lentedag mag thee dus niet ontbreken. Kiezen welke thee kan lastig zijn. Maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken? De lente geeft ons de hint der hints. Gebruik de lente. Gebruik de natuur. Bloemen, planten en plantonderdelen hebben fantastische geuren. Het is aan ons om dat in smaak om te zetten door het met water te combineren.

De theeplant, Camellia sinensis, vormt samen met water het woord thee. Laat je andere (niet thee-) planten en al zijn bijbehorende ledematen trekken in warm water is het geen thee te noemen. Geen thee, wel een infusie. En een infusie kan zeker de mascotte zijn voor onze lente! We hebben een L, we hebben een E, we hebben een N, we hebben een T en nog een E.. LENTE!

LENTE INFUSIES

Kom maar op met die lente-infusies! Zo brengt Mevrouw Cha je een bloemige kop met verveine uit eigen tuin. Verfrissend met zijn citroensmaak. Tevens je beste vriend als het gaat om het controleren van darmkrampen, wc-bezoeken en die windjes (die niets met een frisse lentebries te maken hebben). Het bloemige assortiment wordt aangevuld met lavendel. Met zijn duidelijke geur en smaak wanen mensen zich vaak in een zeepwereld. Die zeepwereld vind je heerlijk om in te wonen of niet. Als je er wel een huisje zou willen neerzetten, dan heb je geluk. Het heeft oneindig veel goede eigenschappen. Heb je last van schimmels? Lavendel. Moet je luizen verdrijven? Lavendel. Wonden te helen? Lavendel. Als geportretteerde superheld kan hij veel meer, maar hij is ook gewoon simpelweg lekker. Superhelden komen nooit alleen. Mevrouw Cha en kamille hebben elkaar ook gevonden. Met een milde, bloemige smaak kan hij je onder andere rust geven, verlichten bij hoofdpijn en zorg dragen voor het vochtgehalte van je huid. Buchu, strijder op het gebied van blaasontsteking, was lastiger te vinden en voor Mevrouw Cha een ware ontdekking tijdens de theereis in Zuid-Afrika. In Nederland een onbekende, maar natuurlijk neemt Mevrouw Cha ‘m toch mee als je het proeven ervaart als “hammam in je theekopje”.

HOE LANG MAG JOUW KRUIDEN INFUSIE TREKKEN

De trektijd van al deze infusies is overigens afhankelijk van je bedoelingen van dat moment. Ga je voor smaak en aroma, dan is een paar minuten voldoende. Wil je een bepaalde werking als gezondheidseffect laten gelden, dan mag het gerust tien tot vijftien minuten duren en heb je dus even geduld nodig.

Nu hebben we het niet eens gehad over de Robin’s naast onze Batman’s. Zoals de verse biologische jasmijnbloemen die worden gebruikt om onze jasmijn parels mee te aromatiseren. De natuurlijke hand in de groene en zwarte theemelanges. Of de bergamot die van onze fruitige, kruidige earl grey een vrolijke noot maakt.

Either way. Gebruik de lente. Laat het uit je theekopje springen. Proost op een frisse lente met de warmte van thee!