Na vandaag even heerlijk uitgeslapen te hebben gaan we thee proeven bij tea bar. Als je het mij vraagt, de snoepjeswinkel op het gebied van thee. Terwijl ik boven thee zit te drinken wordt dit nog eens bevestigd door enkele bezoekers die beneden thee staan te scheppen en tegen elkaar zeggen; “Ik heb het gevoel alsof ik in een snoepjes winkel sta”. De schepbakken zijn namelijk hetzelfde als bij de Jamin. In plaats van vol met snoep zitten deze bakken vol met geparfumeerde thee melanges die een overweldigende zoete geur met zich mee brengen.

Ik heb namelijk gemerkt dat als mensen de thee lekker vinden ruiken, ze de thee ook lekker vinden smaken. Persoonlijk zie ik een duidelijke lijn tussen deze filosofie en het concept van Tea Bar.

Als ik binnenkom loop ik eerst even een rondje door de winkel. Als ik aangeef dat ik een kopje thee wil drinken, krijg ik een thee-ei toegereikt. Ik mag dit thee-ei voor de helft vullen met één soort thee uit één van de “jamin snoep bakken”. Mijn oog was in de tussentijd al gevallen op de Pu’erh aangezien ik deze nog niet hebben geproefd tijdens mijn dertig dagen project.
Ik schep zelf mijn thee ei voor de helft vol met de Pu’erh thee en krijg daarbij een dubbelwandig glazen kopje van Jasilli met heet water uit de cooker toegereikt. Voordat ik het thee-ei met pu’erh in mijn glas kan stoppen spoelt de eigenaresse van de winkel mijn gevulde thee ei nog even af met heet water uit de cooker. Hierbij verteld ze dat de pu’erh beter tot zijn recht komt als deze voor gespoeld is.

Daarbij mag ik nog kiezen tussen een vanille of chocolade toffee en ik loop met een gebruikt dienblad, mijn glazen jasilli kopje heet water uit de cooker, de vanille toffee, een thee-ei gevuld met pu’erh en een thee-tipje in de vorm van een theepot naar boven. Boven in de winkel is namelijk een fijn licht zitgedeelte gecreëerd waar men thee kan drinken.

Halverwege mijn bezoek wordt de muziek installatie aangezwengeld en kan ik lekker verder schrijven met een jazzy sound op de achtergrond.

De Pu’erh die in winkel staat en waar ik dus mijn thee-ei mee heb gevuld is heel snel getrokken, heel zwart en zwaar in smaak. Ik heb mijn thee-ei er minder dan 5 minuten in laten hangen omdat ik anders een kopje koffie zou hebben gehad. Dit zegt al veel over de thee en als ik de eigenaresse vraag naar hoe oud de pu’erh is vermeld zij dat deze pu’erh geen vintage is en dus niet gerijpt is. Waarschijnlijk is de thee maximaal 1 jaar oud. Vrij apart want pu’erh wordt juist ronder van smaak met de jaren en deze is al aardig rond van smaak.

Nu weet ik toevallig ook dat pu’erh al zeldzamer en duurder wordt. Dat is dan ook de reden dat de Chinesen een manier hebben gevonden om dit proces kunstmatig na te bootsen, waardoor de smaak van pu’erh binnen een paar maanden kunstmatig wordt gecreëerd.

Wat ik zojuist heb gedronken is een gevalletje van de bovenstaande informatie. Als ik dit tegen de eigenaresse vertel wordt er een kastje opengetrokken waar een natuurlijke pu’erh uit vandaan wordt gehaald die waarschijnlijk niet kunstmatig is gecreëerd. Maar ook deze thee trekt vrij snel en qua kleur gelijk aan een V60 filter koffie uit el salvador.

Als ik de twee thee-eieren openmaak zie ik dat voor de kunstmatige grover blad is gebruikt en voor de “natuurlijke” (waar ik ook mijn vraagtekens bij heb) fannings zijn gebruikt.

Het is leuk om op initiatief van de eigenaresse de verschillende soorten pu’erh naast elkaar te proeven. Verder weet ik niet precies hoeveel gram er in een thee-ei gaat, maar een half thee-ei met thee is naar mijn mening te veel voor een kopje heet water met waar maximaal 150 ml in gaat. De sfeer is aangenaam en de geur van de thee overweldigend.

Dit was mijn tea bar thee ervaring van maandag 14 januari 2013.