Als theemeester deelt Mevrouw Cha graag de volgende tips met jouw zodat je jouw eigen lekkere kopje thee kan bereiden. Er is geen goed of fout, het is aan kwestie van aandacht. Met aandacht wordt alles mooier en in dit geval ook lekkerder.

cup of tea

Hoe lichter de thee des te kouder het water.

  • Witte thee bereid ik rond de 70 graden
  • Groene thee bereid ik rond de 75 tot 80 graden
  • Licht geoxideerde oolong ik vaak rond de 80 graden
  • Zwaar geoxideerde oolong bereid ik rond de 85 – 90 graden
  • Zwarte thee bereid ik rond de 90 – 95 graden
  • Puerh thee bereid ik rond de 100 graden (gekookte water)

 

Op deze manieren kun je het (thee)water op de juiste temperatuur krijgen.

Tegenwoordig heb je veel mooie en steeds goedkoper wordende waterkokers waarbij je de temperatuur kan instellen per graad of op verschillende temperaturen (70/80/90/100 graden)

Mocht je nou geen waterkoker tot je beschikking hebben die je op de juiste temperatuur kan instellen. Ga dan aan de slag met de volgende richtlijnen:

  • Wanneer je het water kookt is het 100 graden.
  • Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af.
  • Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.

Ga met deze gegevens aan de slag en bereid zelf je eigen heerlijke thee.

Mevrouw Cha is van mening wanneer de kwaliteit van de thee hoog is, kun je de thee op verschillende temperaturen bereiden. De verschillende temperaturen zorgen voor verschillende smaak sensaties.

Bij minder kwalitatieve thee is het van belang de temperatuur indicatie zoals hierboven te volgen om te zorgen dat de thee niet bitter of vlak van smaak wordt.