Een theeproeverij bij Specialistisch Zorg- en Behandelcentrum Joachim en Anna. “Belevingsgerichte zorg en dienstverlening in huiselijke sfeer” is waar het centrum voor staat. Op het dagbestedingsprogramma staat deze keer een theeproeverij van Mevrouw Cha. Thee in combinatie met passende hapjes voor de senioren en jongere ouderen. Van tevoren geen idee hoe het uit gaat pakken, maar achteraf nieuwe ontdekkingen gedaan rondom het proeven van thee.

HET KAPEL ALS HOTSPOT

De arena voor de proeverij is een fantastisch mooi kapel. Het podium waar normaal gesproken de pastor zou staan is net te hoog gegrepen 😉 . Twee trappen naar beneden staat de tafel klaar en  vol met thee en lekkers. De eerste ouderen komen binnen gewandeld of worden in rolstoel naar een plekje in het kapel begeleid. In een soort van kring starten we de activiteit van deze middag.

LEKKER OF NIET LEKKER?

De eerste ronde wordt al direct duidelijk dat er wel en absoluut geen theeliefhebbers “in tha house” zijn. De één begint met verhalen over theeplantages in Indonesië die ze vroeger maar al te vaak bezocht en de ander kan in drie woorden duidelijk maken dat thee absoluut niet zijn of haar ding is. Heerlijke eerlijkheid! Voor de “tea-haters” zijn er gelukkig nog de hapjes als troost..

SMAAK VAN SENIOREN

Daarentegen zijn er veel deelnemers juist aan het genieten van het theemoment. Het is grappig om te horen dat de verschillende smaken en geuren van de thee worden beschreven door momenten van vroeger. “Dit brengt me terug naar de keuken van oma als ze..” of “Toen ik in Engeland thee dronk..”. Er komen van allerlei verhalen naar boven over theebelevenissen van ti g jaar geleden.

VERDIKTE VARIANT VAN THEE

Er is natuurlijk ook een andere manier dan praten om duidelijk te maken of je iets wel of niet lekker vindt. Een man kan moeilijk spreken, maar houdt van thee en laat dit blijken door een toereikende hand en een grote glimlach op zijn gezicht. Extra bijzonder omdat naast praten, drinken ook moeilijk is. De thee wordt daarom verdikt aangeboden. Zelfs dan blijkt de thee en al het lekkers meer dan welkom.

SUIKER IN JE THEEKOP

Meer dan welkom is de thee ook bij het stel dat later binnen is komen lopen. Een koppel dat jaren bij elkaar is en dagelijks samen geniet van een kop thee (of soms koffie). Ze vinden de thee verrassend lekker. Ze verbazen zich erover, omdat ze altijd suiker gebruiken bij de thee om überhaupt iets te kunnen proeven. Ze vinden dat hun smaak behoorlijk is vervlogen door ouder worden, dus ze waren erg enthousiast.

En enthousiasme was bij meer ouderen te bespeuren. Eén lieve dame in het bijzonder begon zelfs spontaan een massage uit te delen als dankbaarheid voor de smaakvolle middag. Graag komen we nog eens terug voor een proeverij! ..en massage!

Heb je zelf zin gekregen in een proeverij?  We zien je graag bij één van onze proeverijen!