Geschiedenis tie guan yin
Er zijn meerdere legendes over tie guan yin bekend en ik deel graag de Wei legende met jullie.

In het hart van de provincie Fujian stond een verwaarloosde tempel. Bij de tempel stond een standbeeld, een ijzeren beeld van Guanyin. Elke dag als de arme boer Wei langs de verwaarloosde tempel liep dacht hij bij zichzelf, “er moet iets gebeuren”. Alleen als arme boer had hij de middelen niet om de tempel te restaureren. Schoonhouden kon hij wel en besloot dat dan ook te doen.

Op een nacht verscheen het ijzeren beeld van Guanyin in zijn droom en vertelde hem dat er achter de tempel een schat op hem wachtte. Boer Wei ging de volgende dag op zoek naar de schat, en kwam tot zijn verbazing een jonge theeplant tegen. Hij plantte de theeplant op zijn plantage en verzorgde deze goed. Hij deelde de stekjes van de plant met andere boeren in de regio. De thee afkomstig van deze plant werd verkocht onder de naam; ‘Tie Guanyin, Iron Bodhisattva of Compassion’.

De verkoop van de thee ging goed en Boer Wei en de boeren in de regio besloten om met het verdiende geld de tempel op te knappen en boer Wei genoot nog iedere dag van de mooie tempel die de regio zoveel goeds had gebracht.

Verschillende namen
Vanwege de legende kent deze thee veel verschillende namen:
Tie Guan Yin, Ti Kwan Yin, Iron Buddha en Iron Goddess of Mercy, vernoemd naar de legende over het ontstaan van deze thee.

Productie oolong thee
Tie guan yin lijkt op groene thee, alleen door het korte oxidatieproces en het lichte roosteren verdwijnt de grassige smaak van de bladeren en wordt deze bloemig van smaak. Oolong is een theesoort die tussen groene en zwarte thee in zit en de uiteindelijk smaak is afhankelijk van het oxidatie percentage.

Smaaknotitie
Smaakvol, licht bloemige van orchidee en zoet.

Theereis China
Mevrouw Cha gaat in April 2017 weer terug naar China om haar theeboeren weer eens te bezoeken en nieuwe plantages te bezoeken. Zo zal zij onder andere bij het bedrijf 3H-sender langs gaan om weer heerlijke tie guan yin in te kopen. De naam van dit theebedrijf heeft een speciale betekenis. 3H-sender betekend letterlijk: “we send you hope, happiness and health with organic tea.”

Biologisch
De eigenaresse van deze unieke theeplantage werkte in het ziekenhuis van Xiamen en ontdekte dat thee een dokter op zich is wanneer deze puur is en zonder gifstoffen. Dit was bijna onvindbaar en daardoor besloot zij om samen met haar man een biologisch theeveld te beginnen.