Zwarte thee

Wit en zwart geeft een behoorlijk kleurencontrast, zo ook in de wereld van thee. Want bij de bewerking van de twee theesoorten is het niet anders. Van de minst bewerkte witte thee naar een behoorlijk aantal stappen dat nodig is om het blad zwart te laten kleuren. Na het plukken en verwelken wordt het theeblad versneden, gebroken of gekneusd. Je beschadigt het blad als het ware. Voor alle zwarte theeliefhebbers, maak je geen zorgen. Door het beschadigen van de theeblaadjes volgt een reactie met zuurstof. Deze reactie maakt dat het theeblad volledig bruin tot zwart kleurt. Eenmaal volledig geoxideerd wordt het theeblad gerold en gedroogd. Als zwarte thee dan eindelijk zwarte thee is zit het gelukkig nog vol zeer krachtige antioxidanten. Dus ook voor de groene gelovers is er nog een gezonde zwarte theewereld te ontdekken.

Oxidatie. Het geheime ingrediënt dat zorgt voor de smaak en het aroma dat we van zwarte thee kennen. Doorgaans vind je meer kracht in je kopje zwarte thee dan in je kopje met een iedere andere theesoort. Meer kracht in je kopje, met veel variatie. Onze zwarte krachtpatser kan vele verschillende gedaantes aannemen. Je kunt bijvoorbeeld een fruitige, kruidige en bloemige earl grey bereiden in je theepot. Of je trakteert jezelf op een licht zoete, gerookte lapsang souchong. Zo kun je veel theekoppen met verschillende soorten zwarte thee vullen en steeds opnieuw worden verbaasd.